E-sport

Det allra senaste inom spelande och sport är den nya termen e-sport. Ja, riktigt så ny är väl inte fenomenet men det är inte förrän nu på senaste tiden som diskussionen kring detta har börjat. 

E-sport, elektronisk sport, innebär i sin simplaste form att man tävlar i teve- eller dataspel. Sådana tävlingar har inofficiellt funnits väldigt länge, men nu arrangeras dessa som riktiga sportevent och de drar folk!

Det man diskuterar mycket kring just nu är huruvida det ska få räknas som en sport i likhet med fotboll eller längdskidåkning. Eftersom det är en väldigt stillasittande sport där man inte tränar kroppen, är det många som inte kan acceptera detta som en sport. Medan andra poängterar att det finns andra sporter som handlar mest bara om koncentration och att inte anstränga kroppen, såsom skytte.

Det går så klart att argumentera att e-sport gör oss mer stillasittande och är inte bra för hälsan. Men som motargument skulle vi vilja fråga hur hälsosamma professionella atleter verkligen är? I en SVT-dokumentär från 2012 får man se hur elitidrottarna sliter sönder sina kroppar och går över gränsen, allt för att vinna en medalj.. Det låter faktiskt värre än att man har en karriär som gör att man sitter mycket framför en dator eller teve (majoriteten av oss har ju sådana jobb redan).

Bloggaren och riksdagsledamoten Rickard Nordin har skrivit ett intressant inlägg som lyfter fram tre starka skäl varför e-sport är en sport. Första handlar om det vi skrev ovan. Andra anledningen menar att det  uppstår problem för dem som utövar e-sport när sporten inte har någon direkt definition. När lag från hela världen ska komma till Sverige för att spela, får de inte något uppehållstillstånd och kan till och med bli portade.

Och det tredje, och absolut bästa, anledningen han ger är att samhället har en chans att ta tillvara på detta växande intresse. Ungdomar (och vuxna) som spelar e-sport ordnar just nu allt själv eftersom det är svårt att få bidrag eller stipendium. Samhället borde hoppa på e-sportståget medan de har chansen.

About

View all posts by