Klassiska svenska spel

Med en liten ordvits startar vi denna artikel med tanke på att artikeln ska handla om klassiska spel som är tillhandahållet av Svenska Spel. De två vi ska rikta in oss på är Trisslotten och Stryktipset.

Stryktipset

Stryktipset är något av det allra svenskaste och kan med riktighet sägas tillhöra den svenska idrottskulturen. När Tipsextra startade och började visa engelsk fotboll på lördagarna tillsammans med V75 så var det i en tid då den svenska idrottsrörelsen var som kanske allra starkast. Intresset för idrott och inte minst fotboll var mycket stort och att man då fick en slags ytterligare dimension som gjorde att man nu också kunde se de fotbollsmatcher som man spelat på.

Men nu går vi ändå händelserna lite i förväg. 1969 då Tipsextra började sändas så blev Stryktipset förstås ännu mer populärt än tidigare, men faktum är att spelet funnits med oss ända sedan 1934 och namnet kommer ursprungligen från att man skulle stryka ett streck över det lag man trodde skulle förlora matchen. Fram tills dess att Tipsextra startade så var det tolv matcher som fanns på kupongen men 1969 så lade man till en trettonde match. Under åren så har man kunnat se slogans för Stryktipset som exempelvis ”13 rätt är respekt” och det som är dess aktuella ”vi ses på lördag”, vilket såklart syftar till att ”alla vet” att det är Stryktipsdags på lördagen.

Trisslotten

Trisslotten är en annan klassiker, om än lite modernare än Stryktipset då det tillkommit ett halvt sekel senare, närmare bestämt 1986. Grundidén med Trisslotter är enkel. Det är en lott där du skrapar i ett fält där det finns utmärkt att under så finns det nio belopp. Numera finns det även lotter där man lagt till tre extra för att chansen till vinst ska öka – så kallade bonusfält. Enkelt förklarat så vinner du om du skrapar fram tre likadana belopp, och du vinner förstås det belopp som dessa tre visar.

Sedan några år tillbaka så finns även ett extra skrapfält med ett X på. Där skrapar du fram vilket belopp som din eventuella vinst ska multipliceras med. Beloppen är 1, 2 eller 10. Det finns även två ytterligare vinstchanser. Skrapar du fram tre belopp som är inringade av tv-apparater så får du chansen att skrapa fram en storvinst i TV4:s morgonsoffa. Skrapar du fram tre belopp som är inringade av en treklöver så vinner man beloppet under varje månad i mellan 10-50 år.

About

View all posts by