Historiska spel

Spel på nätet är något det finns mycket av och det i en rad olika genrer. Är man historiskt intresserad finns det givetvis även historiska spel att tillgå på nätet både i form av rena kunskapsspel och mer traditionella datorspel.Historiska spel

På nätet

Vill man testa sina historiska kunskaper på nätet finns det ett antal olika sajter vilket man kan göra detta på, där man kan få svara på frågor om när till exempel Berlinmuren föll eller vem som vara den förste amerikanske presidenten.En annan typ av historiska spel som man hittar på nätet är sådana som utspelar sig i någon specifik historisk miljö som till exempel vikingatiden, antiken eller medeltiden. I vissa spel är man en karaktär med olika specifika uppdrag eller mål medan andra spel mer är av typen strategi där det handlar om att bygga upp civilisationer, där målet ofta är världsherravälde eller liknande.

I den analoga världen

Spel med historisk karaktär finns förstås inte bara på nätet, utan även ”på det gamla sättet”. Våra favoritspel här på SSHS är de som tillhör De Bellis-serien, vilket innefattar De Bellis Antiquitatis (DBA) och De Bellis Multitudinis (DBM). Fantastiska spel tycker vi, men som tyvärr inte är speciellt kända här i Sverige. Vi tycker förstås även om andra spel inom figurstridspelgenren där vi kan upptäcka nya aspekter och regler. Även andra typer av historiska krigsspel är något som tilltalar oss!

De Bellis Antiquitatis (DBA)

För den som inte redan känner till DBA så kan vi förklara att det är en regeluppsättning för historiska krigsspel där man använder sig av olika figurer med krigstema. DBA ingår i den typen av figurspel som kallas för DBx, som är utvecklade av Wargames Research Group. Regelboken till spelet innehåller över 320 olika armélistor, spridda i fyra olika tidsperioder. Reglerna är skrivna som så att varje armé kan möta andra arméer på relativt lika villkor. En spelomgång tar i regel ungefär en timme.