Spela poker

Vare sig man är en nybörjare i pokervärlden, en erfaren spelare eller ett proffs, finns det en hel del man kan göra för att förbättra och hålla upp nivån på ens eget pokerspelande.

Grunderna

Som i alla spel och sporter är det bäst att ha ett bra förstånd för grunderna innan man dyker alldeles för djup in, och desamma gäller naturligtvis även i poker. De flesta vet säkert redan att en hand i poker består av fem kort och det första man måste veta är hur de olika pokerhänderna rankas.

Hur man får dessa fem kort varierar från spel till spel. I vanlig femkorts poker får man alla korten utdelade till sig i början, i texas hold’em får man två kort i början och sedan läggs det ut sammanlagt fem kort på bordet under spelets gång som alla kan använda sig av. I varianten sjustöt får varje spelare under spelets gång sammanlagt sju kort utdelade till sig, men kan i slutändan endast använda sig av fem. Eftersom det mest populära pokerspelet idag är texas hold’em använder vi oss av det som ett exempel för regler.

Regler och spelsätt

Poker handMed många olika former av poker finns det naturligtvis även många olika regler, men här tar vi som sagt upp texas hold’em som exempel. Texas hold’em är ett pokerspel som spelas med insatser, hur stora de är bestäms i början och allt eftersom tiden går så går även dessa nivåer upp, eftersom spelare åker ut och de som är kvar har mer marker att satsa. Två av dessa insatser är påtvingade redan innan en hand börjar, dessa kallas för lilla mörk och stora mörk. Lilla mörk är halva grundinsatsen och stora mörk är hela, lilla mörk sitter till vänster om personen som delar ut korten (dealern) och stora mörk sitter till vänster om lilla mörk.

Dealern delar sedan ut korten och när alla har fått två kort är det personen till vänster om stora mörk som börjar agera och det finns tre saker varje spelare kan göra när det är sin tur: lägga sig, syna eller höja. Lägger man sig ger man dealern sina kort utan att visa dem för någon, om man synar lägger man in lika mycket som de som har lagt in mest marker, och höjer man så lägger man helt enkelt in mer.

När alla som är kvar har lagt in lika mycket marker i potten lägger dealern ut tre kort på bordet, dessa tre kort kallas för flop. Efter det gör spelare en ny runda satsningar, är det fortfarande två eller fler spelare kvar lägger dealern ut ett fjärde kort, som kallas turn. Ännu en omgång satsningar görs och om två eller fler är kvar lägger dealern ut ett sista kort, kallad river. En slutgiltig runda satsningar görs och om två eller fler är kvar visar alla sina kort och den som kan bilda den bästa handen vinner potten.

När en hand är avklarad byter man dealer, lilla och stora mörk. Allt flyttas ett steg åt vänster, detta betyder att personen till vänster om stora mörk blir den nya stora mörk, stora mörk blir lilla mörk och lilla mörk blir dealern.

Att bli bättre

För att bli en bättre pokerspelare krävs det först och främst att man spelar mycket, det är det bästa sättet, desto mer man spelar desto mer lär man sig om spelet. Man kan även läsa på sig, det finns en uppsjö av böcker om pokerteori och strategi, man kan även hitta de mest populära pokerböckerna översatta till svenska. Många pokerböcker är dessutom skrivna av veteraner inom proffspoker som har en mängd erfarenhet att dela med sig.